S.S. Elsa Martini

Denne tyske damper, blev bygget i 1906 i Le Havre i Frankrig, under navnet Vendee. Elsa Martini var 89,35 meter lang og på 2211 brt. Elsa Martini forsvandt sporløst, på rejse fra Stockholm til Bremen, natten mellem den 25. og 26. september 1916. Forliset formodes at skyldes en drivende mine, eller en fjendtlig ubåd, men ingen har nogensinde påtaget sig dåden.

Vraget står ret på bunden på 35 meters dybde, broen er styrtet fremover og ligger delvis i lastrum 2, hvor man, hvis man svømmer derned, kan se resterne af brystværnet fra den åbne bro og nathus-soklen. Tidligere lå der hernede en masse af de ting, som har stået oppe på broen. Her lå også omkring år 1993 et helt menneske skelet, mellem nogen af vragresterne, men efterfølgende har jeg ikke kunnet finde det. Selve forsiden af brobygningen og en del af etagen under broen, er ligeledes faldet forover og ligger nu på dækket frem til lugekarmen på lastrum 2. Mellem jernpladerne ligger en masse småting og hvis man har en lang arm, er det et spændene sted at rode. Selv har jeg fundet en lille sølvfløjte og en håndfuld belgiske mønter på dette sted.

Her liggende på dækket, er der fundet resterne af skibets rat og på dette rat, var der i ratkransen indgraveret skibets første navn : “Vendée 1906 Havre” og så var det let – via Lloyds register – at identificere vraget.

Der er gode muligheder for at svømme ind flere steder på vraget. Fra bagsiden af brobygningen i dækshøjde, kan man svømme igennem et rum hvor der står en vandtank og en nødstyremaskine, herfra kan man så svømme ind i maskinrummet, hvor skylightene er styrtet ned på maskinen. Det vil sige at der er åbent opad, men svært at komme ned ved betjeningspanelet og manometre m.m., men man kan se det oppefra. Man kan også svømme ind under bakken hvor der er masser af lys, da alle koøjerne er faldet ud.

Vraget står på lys sandbund, på en dybde hvor alle kan være med. Der er altid god sigt og vraget er ret helt, det lodder næsten 10 meter op. Det er også mit indtryk, at Elsa Martini er blevet et af de mest besøgte vrag i denne del af Østersøen, de seneste år.